blog-image

September 2, 2020

Hond vervoeren in de auto

Een ritje naar de dierenarts, mee op vakantie of een dagje naar het strand? Leuk! Maar hoe neemt u uw trouwe viervoeter nou zo veilig en comfortabel mogelijk mee in de auto?

Er zijn veel verschillende opties om de hond in de auto te vervoeren. Natuurlijk is bij het maken van een keus het comfort van uw hond heel belangrijk, maar ook de veiligheid moet niet vergeten worden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat als er scherpe bochten gemaakt worden, of er hard wordt geremd, de hond zichzelf geen pijn doet. Of dat u zelf niet wordt afgeleid door de hond tijdens het rijden.

Ook hebben verschillende landen andere regels dan Nederland wat betreft het vervoeren van een hond in de auto. Hier moet u rekening mee houden wanneer u met de auto of camper op vakantie gaat.

Regels om een hond te vervoeren in de auto

In Nederland hebben we geen specifieke regels die gaan over het vervoeren van een hond in de auto. U mag de hond dus in een bench, tuigje of zelfs los in de auto meenemen. Wél kunt u een boete krijgen wanneer het vervoeren van uw hond leidt tot verkeershinder of andere gevaarlijke situaties.

Hond vervoeren in de auto

In sommige Europese landen zijn er weer andere regels. Zo is het bijvoorbeeld in Duitsland en Italië niet toegestaan om met een losse hond in de auto te rijden. De hond moet daar altijd in een bench, reiskennel of achter een hondenrek zitten. U kunt een boete krijgen wanneer u zich niet aan deze regels houdt.

Hoe vervoer je een hond in de auto?

Reiskennel

Een reiskennel in de auto of camper zorgt ervoor dat de hond tijdens het rijden niet bij u kan komen. De kennel moet groot genoeg zijn voor de hond om te kunnen staan en zich om te draaien. 

Bij een kleine hond kan de kennel het best tussen de passagiersstoel en de achterbank neergezet worden. De kennel blijft dan rechtop staan, ook al wordt er een keer hard geremd of een scherpe bocht gemaakt.

Hond in reiskennel

Bij een grotere hond, zoals een golden retriever of een mastiff, kan de kennel bijvoorbeeld in de kofferbak worden neergezet.

Het kan zijn dat de hond in het eerste geval angstig of oncomfortabel is in de kennel. Belangrijk is om hem eerst rustig aan de kennel te laten wennen en altijd een dekentje en eventueel een speeltje voor de hond neer te leggen, zodat hij zich comfortabel voelt.

Veiligheidsgordel

Een veiligheidsgordel wordt aan het al bestaande veiligheidsgordelsysteem vastgemaakt. Zo kan hij vrij zitten, staan of liggen op een deel van de achterbank, maar zich niet vrij door de auto bewegen. Zo leidt de hond de bestuurder niet af.

Honden vervoeren

Bij gebruik van een veiligheidsgordel is het belangrijk dat de hond niet wordt vastgemaakt aan zijn halsband, maar aan een tuigje. Dit is omdat de hond makkelijk nekletsel kan oplopen als er bijvoorbeeld hard wordt geremd. Verder moet het tuigje stevig zijn en goed aansluiten op de hond, zodat hij niet losraakt tijdens de rit.

Hondenrek

Een autorek kunt u in de achterbak van de auto installeren. Hierdoor kan de hond zich wel vrij bewegen, maar blijft hij gescheiden van de passagiersruimte. Zo wordt u tijdens het rijden niet afgeleid. 

De autorekken kunnen vaak afgesteld worden op de breedte en hoogte van uw kofferbak, zodat de hond er niet langs kan glippen. Wanneer het rek goed is gemonteerd, zal deze tijdens het rijden stevig blijven zitten.

Het hondenrek kan ook gebruikt worden in combinatie met een kennel voor extra veiligheid. Zo zal de hond zich door de kleinere ruimte minder snel stoten of pijn doen en mocht de bench per ongeluk opengaan tijdens de autorit, dan zal het rek de bestuurder nog steeds beschermen tegen onverwachte acties van de hond.

Een hondenrek is ook erg geschikt om uw hond achterin een busje te vervoeren. Op deze manier kunnen er ook meerdere honden tegelijk vervoerd worden. 

Hond op de achterbank

Het wordt over het algemeen afgeraden om een hond los op de achterbank te hebben tijdens het rijden. Dit is in verband met de veiligheid van de hond en de bestuurder van de auto. 

Wanneer er hard wordt geremd kan de hond bijvoorbeeld van de bank afvallen of zich hard stoten. Ook kan de hond, mocht hij in paniek raken, de bestuurder afleiden van de weg of bij de bestuurder op schoot proberen te springen. 

Het vervoeren van honden

Dit kan vervelende situaties onderweg veroorzaken, waaronder verkeersboetes en in het ergste geval ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden.

Meer weten over de mogelijkheden voor dierentransport? ServiceRight Koeriers staat graag voor u klaar!