blog-image

August 31, 2020

Hoe kun je het best katten vervoeren?

Op vakantie, verhuizen of een tripje naar de dierenarts? Een kat meenemen lijkt vaak makkelijk, maar dat hoeft het niet altijd te zijn. 

De reis kan een stressvolle belevenis zijn voor de kat en het baasje. Daarom is het erg belangrijk de kat eerst rustig te laten wennen aan de manier van reizen. Ook is het belangrijk dat de kat niet tijdens de reis kan wegrennen en comfortabel en veilig vervoerd wordt.

Kat vervoeren in de auto

Bij het vervoeren wordt altijd een geschikte reismand aangeraden. Dit is veiliger voor de kat, maar ook voor uzelf. Zo wordt u bijvoorbeeld bij het rijden niet afgeleid door de kat die zich door de hele auto heen beweegt.

Voordat u de kat meeneemt is het verstandig om hem eerst te laten wennen aan de reismand. Zet de mand van tevoren in de woonkamer op de grond zodat de kat de mand rustig kan bekijken. Leg er ook een dekentje of speeltje in, zodat de mand vertrouwd ruikt. Met beloningen en positieve aanmoediging kunt u de kat leren in de mand te gaan.

Probeer tijdens het vervoeren de mand zo recht mogelijk te houden. De kat kan namelijk schrikken van onverwachte bewegingen. Praat op een kalme toon tegen de kat wanneer u

merkt dat hij onrustig wordt. Wanneer de kat het fijn vindt kunt u ook een dekentje over de mand heen leggen. 

De veiligste plek om de mand in de auto neer te zetten is tussen de bijrijdersstoel en de achterbank. In het geval er (hard) wordt geremd, zal de mand nog steeds blijven staan. In het geval dat dit niet mogelijk is, dan kan de mand met de gordel op een van de zitplekken vast gemaakt worden.

Kat vervoeren op de fiets

Een kat kan ook vervoerd worden op de fiets. Ook hierbij wordt een geschikte reismand aangeraden.

Wanneer u gaat fietsen met de kat is het belangrijk dat de mand goed wordt vastgemaakt aan de bagagedrager. Dit kan bijvoorbeeld met snelbinders of tie ribs. Zorg er ook hier voor dat de kat al aan de reismand heeft kunnen wennen en zich comfortabel voelt. U kunt alvast met de kat oefenen door hem van tevoren in de mand op de bagagedrager te zetten en naast de fiets te lopen.

Probeer onderweg met een lage snelheid over eventuele drempels en stoepjes heen te gaan. Bij teveel beweging kunnen katten, net als mensen, ook wagenziek worden. 

Kat vervoeren zonder reismand

Een kat vervoeren zonder reismand wordt niet aangeraden. In de auto en op de fiets gebeuren er makkelijk ongelukken wanneer de kat in paniek raakt of probeert te ontsnappen. 

Een kattenreismand kan snel aangeschaft worden en is altijd handig om te hebben. Er zijn verschillende soorten manden met ieder hun eigen voordelen:

  • Curver reismand: Door de grote bovenklep is het makkelijk de kat erin en eruit te halen. Hij is gemaakt van gevlochten rattan, waardoor de mand ook erg sterk is.
  • Savic reismand: Bevat ventilatiegaten voor een optimale luchtcirculatie. De mand is geschikt om te reizen per auto, trein,vliegtuig en boot.
  • Ferplast reismand: Een lichte en praktische mand. Goedgekeurd voor luchtvaart.

Meer weten over de mogelijkheden om een kat te vervoeren? ServiceRight Koeriers staat graag voor u klaar!