blog-image

August 12, 2020

De belangrijkste verplichtingen voor uw koeriersbedrijf

In onze andere blog hebben we laten zien welke stappen u moet ondernemen als u zelf een koeriersbedrijf wilt beginnen. Nu komt er uiteraard nog wel wat meer kijken bij het opzetten van een succesvol koeriersbedrijf. Om u wat beter op weg te helpen hebben we de belangrijkste verplichtingen hieronder voor u op een rijtje gezet. Heeft u een koeriersbedrijf of wilt u zelf een dergelijk bedrijf beginnen dan zijn dit noodzakelijke stappen om te volgen.

  • De autoverzekering voor uw wagens

Als koeriersbedrijf beschikt u uiteraard over een wagenpark met meerdere voertuigen. In Nederland kennen we de verplichte autoverzekering. Deze verplichting houdt in dat u zonder autoverzekering helaas niet op de weg mag rijden. Ieder voertuig moet verzekerd zijn met minimaal een WA verzekering, ook wel een ‘wettelijke aansprakelijkheidsverzekering’. Indien u over een groot scala aan voertuigen beschikt kan het verstandig zijn om even contact op te nemen met de verzekering om te bekijken of het mogelijk is om korting te krijgen op de totale premie. Wij raden u ook aan om gebruik te maken van de verschillende soorten vergelijkingstools die u via het internet kunt vinden. Door middel van deze tools weet u zeker dat u nooit meer teveel betaalt voor uw verzekering.

  • De algemene voorwaarden

Hoewel ieder bedrijf over algemene voorwaarden moet beschikken is het voor een koeriersbedrijf echt noodzakelijk dat deze voorwaarden waterdicht zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat er nog wel eens iets mis kan gaan tijdens het vervoer van bepaalde goederen. Wanneer u bepaalde onderdelen mist in de algemene voorwaarde kan het zijn dat u volledig voor de kosten op moet draaien, ook in de gevallen dat de schuld niet bij u ligt. Dit is de reden dat het verstandig is om de aansprakelijkheidsgronden van uw algemene voorwaarden eens goed onder ogen te nemen. Wie is er aansprakelijk als er sprake is van een ongeluk? Wat gebeurt er als het transporteren op het terrein van de klant iets mis gaat? En moet de klant ook gedeeltelijk meebetalen? Dit zijn allemaal vragen die van cruciaal belang zijn.

  • De juiste administratie

Net als ieder ander bedrijf moet ook een koeriersbedrijf aan de administratieplicht voldoen. Deze plicht houdt onder andere in dat u de facturen netjes moet bijhouden en dat u uren van de werknemers moet registeren. Mocht u een koeriersbedrijf hebben wat ook internationaal opereert dan is het noodzakelijk om goed te kijken naar de belastingregels. Indien u namelijk diensten levert aan bijvoorbeeld een Duitse klant is er een ander belastingstelsel van toepassing. Om ervoor te zorgen dat u de administratie op de juiste manier kunt bijhouden is het verstandig om een boekhouder in de arm te nemen. Deze zal u alles kunnen vertellen over de fiscale verplichtingen die u kunt verwachten.

Ieder koeriersbedrijf zou aan de bovenstaande verplichtingen moeten denken. Door aan deze verplichtingen te voldoen weet u zeker dat u problemen in de toekomt kunt vermijden. Bent u benieuwd naar nog meer informatie over de koerierswereld dan is het geen verkeerd idee om hier op de site even te blijven hangen. Er zijn namelijk nog veel meer artikelen die u zeker even door zou moeten lezen. Dankzij onze informatie komt u niet meer voor verrassingen te staan.