blog-image

August 7, 2019

Hoe til je een wasmachine op?

Een wasmachine optillen kan een zware klus zijn. Het is daarom belangrijk om dit op de juiste manier te doen, zodat uw lichaam zo min mogelijk belast wordt en u na afloop niet met blessures rond hoeft te lopen. Het is niet alleen voor uw lichaam belangrijk dat u de wasmachine op de juiste manier optilt, ook voor de wasmachine is dit erg belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat de wasmachine na het vervoer ook nog goed gebruikt kan worden en er geen defect is aan de wasmachine.

Voordat de wasmachine opgetild kan worden, is het belangrijk deze al een dag van te voren los te koppelen van de wateraansluiting. Zo kan het water alvast uit de leidingen lopen en heeft u hier geen last van tijdens het vervoeren.

Een wasmachine weegt zo’n 65 tot 80 kilo. Naast het gewicht, is het ook zo dat een wasmachine vaak lastig is te tillen vanwege het grote, logge formaat. Zodra je een wasmachine op wilt tillen, is het belangrijk dat u door uw knieën zakt en uw rug recht houdt. Dit betekent dus dat u niet uw rug naar voren buigt, dit is namelijk erg slecht voor uw rug. Daarnaast is het belangrijk om dit samen met iemand te doen. Een wasmachine is erg zwaar en dit kunt u het beste samen optillen. Als laatst is het belangrijk om de wasmachine zoveel mogelijk rechtop te houden. Ook moet de wasmachine zo stabiel mogelijk blijven. Zodra de trommel gaat schudden, kan deze beschadigen. De trommel moet dus vastgezet worden met de pinnen die u heeft ontvangen bij de wasmachine, of u kunt deze vastklemmen met lakens en/of kussens.

Wasmachine tillen

Hoe til je een wasmachine de trap om om naar boven te brengen?

Een wasmachine optillen is een flinke klus waar veel mensen vaak tegenop zien. Deze klus kan alleen gedaan worden door minimaal twee personen. U kunt de volgende stappen volgen:

 • Check als eerst of alles klaar is om de wasmachine op te tillen. Is alles losgekoppeld? Zitten alle onderdelen vast? Dit zorgt ervoor dat de wasmachine niet kan beschadigen, maar ook dat u niet kunt vallen over de onderdelen van de wasmachine.
 • Persoon 1 gaat aan de voorkant van de wasmachine staan en persoon 2 gaat aan de achterkant van de wasmachine staan.
 • Persoon 2 gaat als eerst de trap op en zorgt ervoor dat er balans wordt gehouden en dat de wasmachine de goede kant op gaat.
 • Persoon 1 duwt de wasmachine omhoog en heeft dus de meeste kracht nodig. 

Het is vaak even passen en meten, maar met twee sterke mensen is het zeker mogelijk om een wasmachine een trap op te tillen. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een trapsteekwagen. Dit moet echter wel op de trap passen waarop u de wasmachine wilt tillen.

Lukt het echt niet? Dan hebben we nog een andere handige tip! Er zitten namelijk betonnen gewichten aan de onderkant van de wasmachine. Deze kunt u eraf halen en na het vervoeren weer terugplaatsen. Dit scheelt veel in het gewicht en maakt het tillen een stuk makkelijker. 

Het is ook een mogelijk om extra mankracht bij te boeken. Dit is een ideale optie als u zelf niet de mogelijkheid hebt om de wasmachine te tillen. De koeriers kunnen zo de wasmachine voor u naar boven tillen zodat u zelf geen zorgen heeft over het tillen van de wasmachine. Kijk hiervoor bij de mogelijkheden voor een wasmachine vervoeren.

Wasmachine tillen

Hoe til je een wasmachine van de trap af?

Een wasmachine de trap af tillen moet eigenlijk op dezelfde manier gedaan worden als de trap op tillen. Controleer dus eerst of de wasmachine goed is losgekoppeld en of de verschillende onderdelen goed zijn vastgezet. Til de wasmachine met twee personen de trap af. Zorg voor stevige schoenen zodat u niet van de trap af kunt glijden. Handschoenen met extra grip zijn ook aan te raden, zodat de wasmachine niet uit uw handen glipt.

 • Persoon 1 gaat aan de voorkant staan van de wasmachine en persoon 2 gaat aan de achterkant staan.
 • Persoon 1 gaat als eerst naar beneden en houdt de wasmachine tegen. Til de wasmachine aan de onderkant zodat je deze daar goed vast kunt houden. 
 • Persoon 2 blijft aan de bovenkant staan en houdt de wasmachine recht en tilt deze aan de bovenkant op.
 • Persoon 1 zet steeds een stapje naar beneden van de trap en persoon 2 volgt. Doe het rustig aan, bij haast zet u eerder een verkeerde stap.

Zijn er hulpmiddelen om een wasmachine te tillen?

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om een wasmachine te tillen. Dit maakt het een stuk makkelijker om de wasmachine naar boven of naar beneden te tillen!

 • Trapsteekwagentje: een trapsteekwagentje kunt u zo onder de wasmachine schuiven en hiermee vervolgens de wasmachine eenvoudig naar boven tillen. Het is hierbij wel belangrijk dat u controleert of deze de trap op en af kan. Bij trappen met verschillende bochten gaat dit vaak wat lastiger. Bij rechte trappen is dit een perfect hulpmiddel.
 • Grippy: Grippy zijn handvaten die aan de zijkant van de wasmachine worden bevestigt. De handvatten worden door een koord aan elkaar verbonden. Het is hiermee een stuk makkelijker om grip te houden op de wasmachine.
 • Lifty: De lifty is een verhuiszak die u om de wasmachine kunt doen. Hier zitten ook hengsels aan, waardoor het ook met de lifty veel makkelijker is om de wasmachine te tillen. U houdt zo veel meer grip op de wasmachine zonder dat deze uit uw handen glijdt.

Meer weten over de mogelijkheden om een wasmachine te vervoeren? ServiceRight Koeriers staat graag voor u klaar!